Warning: Creating default object from empty value in /home/accniazc/public_html/wp-content/themes/websima/includes/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
آشنایی با انواع درآمد در حسابداری – حسابداری نیاز
حسابداری نیاز

آشنایی با انواع درآمد در حسابداری

درآمد از حسابداری در کشورهای مختلف

درآمد حسابی است موقت و سود و زیانی با ماهیت بستانکار که در طول دوره مالی نباید این حساب در ردیف بدهکار سند آورده شود. درآمدها معمولا از ارائه خدمات حاصل می شوند که برای کنترل آنها می بایست این حساب در سرفصل حساب کل درآمدهای عملیاتی و درآمدهای غیر عملیاتی دسته بندی شود تا به سادگی بتوانید از آن گزارش گیری نمایید. از انواع درآمدهای عملیاتی:

  • درآمد حاصل از نصب و راه اندازی
  • درآمد حاصل از پشتیبانی و گارانتی
  • درآمد حاصل از سود سپرده یا سرمایه گذاری
  • درآمد حاصل از تعمیر و نگهداری
  • درآمد حاصل از فروش ضایعات و کالاهای اسقاط
  • درآمد حاصل از اجاره ساختمان و ماشین آلات
  • درآمد حاصل از کلیه خدمات و …

روش دریافت درآمد به دو صورت نقدی و غیر نقدی است که در روش نقدی ردیف بدهکار صندوق، بانک یا تنخواه گردان و در روش غیر نقدی یا نسیه در ردیف بدهکار طرف حسابها و یا سایر حسابهای دریافتنی قرار می گیرد.

پس درآمد در حسابداری به پولی گفته می شود که توسط یک شخص یا شرکت، در نتیجه فعالیت در یک کسب و کار و یا ارائه خدمات و همچنین سود سرمایه گذاری در شرکت با خرید سهام آن، به دست آمده است. درآمد یک فرد همچنین ممکن است از محل حقوق بازنشستگی، مزایای دولتی (بیمه درمانی و …) و نیز هدایا نیز حاصل شده باشد.


 

این ویدئو بخشی از پکیج صفر تا صد حسابداری سرفصل درآمدها می باشد.

acc

 

از طرفی مفهوم درآمد برای یک خانواده با یک شرکت متفاوت بوده و بیشتر شباهت زیادی به درآمدهای شخصی در حساب سود و زیان دارد. به عبارتی بهتر، مجموع حقوق، اجاره، دستمزد و … را که یک خانواده در طول یک بازه زمانی مشخص دریافت می­ کند، درآمد حاصل شده آن خانواده می نامیم. این درآمد در حسابداری به عنوان درآمد ناخالصی که از آن هزینه­‌ ها کسر نشده، شناخته می­ شود.

حال اگر کل میزان مالیات­ها و کسوراتی نظیر؛ کمک­های بازنشستگی اجباری را از درآمد ناخالص کسر کنیم، به درآمد خالص که مبنای محاسبه مالیات به درآمد شرکت­ها نیز هست، می ­رسیم. از طرفی دیگر، در حسابداری شرکت­ها، اگر بهای تمام شده کل کالاهای فروخته شده را از میزان کل دریافتی و درآمد آن شرکت کسر کنیم، به درآمد ناخالص یا ناویژه آن خواهیم رسید و با کسر هزینه ­ها و همچنین میزان بهره و مالیات از درآمد ناخالص، به درآمد خالص در حسابداری خواهیم رسید.

اما در این حین یک سئوال بسیار مهم پیش خواهد آید که آیا درآمد همان سود خالص است؟ در واقع سود در شرکتهای خدماتی از تفاضل درآمد و هزینه به دست خواهد آمد. چون برای حصول درآمد می بایست هزینه هایی مانند حقوق پرسنل ، اجاره و غیره انجام شود تا در نهایت به آن درآمد دسترسی پیدا کنیم. پس مهم است بدانید درآمد همان سود خالص نیست.

  • آشنایی با انواع درآمد در حسابداری

همواره راه­ های مختلفی برای کسب درآمد وجود دارد. در برخی از این راه ­ها نیاز به کار فیزیکی افراد است و در برخی دیگر سرمایه افراد کار را انجام می­دهد و در اصطلاح عامیانه ” پول، پول می‌­آورد.” در این قسمت به طور خلاصه شده، به برخی از دریافتی ­‌هایی که از آن­ها به عنوان درآمد یاد می­شود، اشاره می­ نماییم.

  • دستمزد

دستمزد نوعی از درآمد است که حاصل انجام شغلی خاص توسط افراد است. در این نوع از کسب درآمد، در ازای کامل کردن وظایف و انجام بدون کم و کاست آن­ها، به افراد بر طبق یک نرخ ساعتی مشخص شده، پولی پرداخت می ­‌شود. در این میان هر چه بیشتر کار کنید، درآمد و دستمزد به دست آمده شما نیز بیشتر خواهد شد.

  • حقوق

همانند دستمزد دریافتی افراد، حقوق نیز دریافت بابت انجام شغل مشخصی توسط افراد است. در این شیوه از کسب درآمد، معمولا قراردادی بین کارفرما و شما بسته می­شود و مقرر می­گردد تا به صورت سالانه، حقوق منظمی به شما پرداخت شود. پرداخت این حقوق در اصول حسابداری پایه، مشخصا به دوره های زمانی هفتگی، ماهانه و یا حتی ۳ ماهه محدود می­‌شود. در این روش از پرداخت حقوق، معمولا مبلغ دریافتی توسط افراد مقدار ثابتی است و در ازای اضافه کار، اغلب درآمدی برای اشخاص در نظر گرفته نمی ­شود.

 

درآمد از پروژه حسابداری
  • حق کمیسیون

کمیسیون معمولا در ازای تکمیل کار مشخصی به افراد داده می­شود. این روش از کسب درآمد در اصول حسابداری بیشتر در بخش فروش و بازاریابی محصول رایج است. به این صورت که در مقابل هر مقدار فروشی که انجام می­ دهید، مقدار درآمد مشخصی نیز دریافت خواهید کرد و یا این که، درصدی از ارزش انجام کار خود را به خود اختصاص می­ دهید. همچنین در این جا برخلاف روش­های قبلی کسب درآمد که مبنا در آن­ها زمان است، نتایج انجام کار به عنوان مبنای پرداخت کمیسیون در نظر گرفته می ­شود.

  • بهره یا سود

در این قسمت سرمایه شما به عنوان یک عامل اصلی کسب درآمد عمل کرده و برای شما عایدی به ارمغان می ­آورد. بهره در میان انواع حساب های پرداختنی متفاوت است و معمولا به صورت سالانه و در اکثر اوقات به شکل درصدی از کار بیان می­شود.

  • درآمد حاصل از چیزی که صاحب آن هستید

افراد زیادی هستند که از مهارت­ ها و استعداد هایی که دارند، در جهت کسب درآمد استفاده می­ نمایند. بنابراین یکی از روش­های کسب درآمد، استفاده از مهارت­ ها و یا فروش کالاها و خدماتی است که خود مالک و صاحب آن هستید.

  • درآمد حاصل از دریافت هدایا

چه کسی پیدا می­شود که یک هدیه نقدی یا پول بادآورده­ای را پس بزند؟ درست است که این مورد در صورت­های مالی حسابداری نظیر صورت سود و زیان دخالت داده نمی­ شود اما می­توان از آن به عنوان درآمد غیرمنتظره­ای یاد کرد که منبع کسب آن می­ تواند جشن­ها و یا مناسبت های ویژه مذهبی باشد. در حساب سود و زیان، به عنوان یکی از انواع پر کاربرد دفاتر حسابداری، درآمد و عایدی شرکت­ها، در انواع و دسته­ های مختلفی قرار داده می­شود. در این قسمت از مقاله به بررسی هر کدام از این انواع درآمد در صورت سود و زیان حسابداری، می پردازیم:

  • درآمد عملیاتی

به آن دسته از درآمدهایی که از محل انجام عملیات اصلی شرکت­ها، به دست می­ آیند، درآمد عملیاتی یک شرکت یا موسسه مالی گفته می­ شود. درآمد حاصل از ارائه خدمات و یا فروش کالای تولیدی، نمونه ­ای از درآمد عملیاتی بوده که در بالاترین قسمت یک صورت سود و زیان حسابداری نیز جای می گیرد.

  • درآمد غیر عملیاتی

گاهی اوقات درآمدهایی از محل منابع غیر قابل پیش بینی به دست می­ آیند که ممکن است دیگر شبیه آن درآمدها تکرار نشوند. به این دسته از عایدی­های انواع شرکت­ها که نتیجه فعالیت بخش عملیاتی و اصلی آن­ها نیستند، درآمدهای غیر عملیاتی گفته می شود. درآمد حاصل از فروش یک دارایی که با فروش آن، شرکت دیگر مالک آن دارایی خاص نخواهد بود و یا درآمد حاصل از یک سرمایه گذاری پر ریسک، نمونه­ هایی از درآمدهای غیر عملیاتی هستند که در حساب سود و زیان صورت­های مالی حسابداری شرکت­ها، لحاظ می­ گردند.

 

انواع درآمد در حسابداری
  • درآمد شخصی

دسته دیگری از درآمدهای یک شرکت که در حسابداری به عنوان درآمد شخصی از آن یاد می ­شود، متشکل از اجزایی است که در بخش قبلی به توضیح مختصری در مورد آن­ها پرداختیم. اجزای تشکیل دهنده درآمد شخصی عبارتند از: حقوق و دستمزد، پاداش کار، دستمزد ساعتی و اضافه کار، سود حاصل از خرید و فروش سهام و همچنین درآمد به دست آمده از محل اخذ اجاره زمین و ساختمان.

  • درآمد دولت­ها

این دسته از درآمدها که به عنوان رایج­ترین نوع کسب درآمد نهادی در حسابداری از آن­ها یاد می­ شود، خود از سه بخش؛ مالیات بر درآمد، مالیات بر دارایی و نیز مالیات بر ارزش افزوده تشکیل شده است که همگی در صورت سود و زیان از درآمد ناخالص کسر می­ گردند تا به درآمد خالص دست پیدا کنیم.

همچنین از جمله درآمدهای فرعی که از آن­ها به عنوان درآمدهای بخش غیر انتفاعی در حسابداری درآمدها، یاد می­ شود، می­توان به مواردی نظیر؛ حق عضویت، جذب سرمایه و نیز حمایت­های مالی افراد حقیقی و حقوقی اشاره کرد. اگر بخواهیم به صورت کاملا ساده شده در مورد تفاوت درآمد خالص با درآمد ناخالص در حسابداری صحبت کنیم، می توانیم به نکات زیر اشاره نماییم:

الف: درآمد ناخالص همان درآمدی است که در طول یک بازه زمانی مشخص و از طرق مختلف توسط افراد و شرکت­ها کسب می­شود.

ب: درآمد خالص کل آن عایدی و دریافتی است که در آخر پس از کسر هزینه­ ها به جا می‌ماند.

برای یک کارمند دولتی یا یک کارمند شرکت خصوصی که حقوق و دستمزد ماهانه دریافت می­کند، درآمد ناخالص شامل تمامی دریافتی های او در طی آن ماه است. همچنین برای یک شرکت که در حوزه فروش محصولات تولیدی فعالیت می­ کند، درآمد ناخالص کل درآمدی است که از محل فروش کالاها و یا ارائه خدمات آن شرکت به افراد مختلف به دست می­ آید.

در مقابل، درآمد خالص، پس از کسر هزینه­ هایی نظیر؛ کلیه هزینه های مالیاتی، هزینه ­های مربوط به انواع مختلف بیمه، هزینه­ های صندوق تامین اجتماعی، هزینه پرداخت قسط و … از درآمد کل ناخالص در صورت سود و زیان حسابداری به دست می­ آید.

در این جا هزینه­ ها نیز همانند درآمدها به دو شکل عملیاتی و غیر عملیاتی از حساب درآمد ناخالص کسر می­ شوند تا در نهایت سود خالص حسابداری که به آن درآمد خالص نیز گفته می­شود به دست آید. پرداخت قبوض، مخارج قانونی، هزینه­ های تبلیغاتی و … از جمله هزینه­ های عملیاتی مهم در حسابداری هستند که در نهایت از درآمد ناخالص کسر می­شوند تا درآمد خالص به دست آید. بسته به دو ملاک مهم کسب شدن و نیز تحقق یافتن در مورد درآمد، می توان از روش­های مختلفی برای تخمین و شناسایی درآمدهای شرکت بهره برد:

  • روش فروش

این روش مناسب حالتی است که هر دو ملاک کسب شدن و تحقق یافتن برای درآمد، در زمان تحویل و یا ارائه کالا و خدمت صدق نماید.

  • روش تولید و تحویل

این روش برای حالتی است که درآمد پیش از عملیات تحویل و یا ارائه خدمت، تحقق یافته شده باشد. دریافت آبونمان نشریات و مجلات قبل از تحویل آن­ها به افراد، از جمله مهم ترین نمونه شناسایی درآمد با استفاده از این روش است.

  • تکمیل تولید

می­توان فروش محصولات کشاورزی با یک قیمت تضمینی از قبل مشخص شده را یک مثال کاربردی برای این شیوه از شناسایی درآمد عنوان کرد. در این روش می­توان درآمدها را در زمان مهیا شدن فراورده و محصول و تکمیل فرایند فروش آن­ها، شناسایی نمود.

  • روش بازیافت هزینه

این روش برای زمانی است که نتوان قیمت فروش محصولات را به طور دقیق پیش بینی نمود. در این حالت، با دریافت وجهی معادل هزینه ­های عملیاتی، می توان به گونه ­ای تقریبی، منابع و میزان درآمدهای کسب شده را تخمین زده و شناسایی نمود.



✔️ اگر قصد یادگیری حسابداری از پایه تا پیشرفته را دارید با انتخاب پکیج جامع آموزش صفر تا صد حسابداری ویژه بازار کار تمام تکنیک‌ها و مهارت‌های کلیدی که لازم است برای ورود به این حرفه بیاموزید را بصورت یکجا در اختیار شما قرار خواهیم داد. acc

 
.

خبرنامه

در حال بررسی اطلاعات...

از عضویت شما در خبرنامه سپاس گزاریم.

مقالات مرتبط Simmilar Blog
۲۲ آذر ۱۴۰۱
اصل تطابق هزینه با درآمد

واحدهای تجاری پیوسته برای تسهیل درآمد، متحمل هزینه می‌‌شوند و موفقیت آن‌ها از طریق مازاد درآمدها و ه

۲۲ آبان ۱۴۰۱
مرکز هزینه و درآمد چیست

یکی از مهم‌ترین سرفصلهایی که امروزه در کدینگ حسابداری صنعتی و پیمانکاری پیاده می‌شود، مرکز هزینه و م

۱۶ آبان ۱۴۰۱
درآمد خالص همان سود است؟

تعدادی از عبارات بکار رفته در امورمالی کسب‌‌وکار دارای معانی متفاوت و یا حتی شناوری در استفاده روزمر

پکیج های حسابداری حرفه ای
پکیج های حسابداری حرفه ای
پکیج های حسابداری حرفه ای
پکیج های حسابداری و مالیاتی

x
x