Warning: Creating default object from empty value in /home/accniazc/public_html/wp-content/themes/websima/includes/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
نکاتی درباره‌ی محاسبه حقوق و دستمزد – حسابداری نیاز
حسابداری نیاز

نکاتی درباره‌ی محاسبه حقوق و دستمزد

آموزش حسابداری صنعتی

هزینه حقوق جزو جدانشدنی هر بنگاه اقتصادی است به همین منظور بخشی از دوره های حسابداری به حسابداری حقوق و دستمزد اختصاص دارد که از قسمت‌های مهم و ضروری تشکیل شده و اساساً به معنی محاسبه، ثبت و پرداخت حقوق و دستمزد کارکنان است. این موارد معمولاً شامل پیگیری و ثبت رویداد مالی کارکرد پرسنل، مزایا ،مالیات و سایر کسورات می باشد.

حسابداری حقوق و دستمزد در رابطه با محاسبه و پرداخت حقوق به کارمندان شرکت است. صاحبان کسب‌وکار می‌توانند یک حسابدار که آموزش حسابداری بازار کار را گذرانده، مسئول این بخش از امور حسابداری خود کنند. مدیران نیز با شرکت در دوره‌های آموزش حسابداری حقوق و دستمزد بهتر می‌توانند وضعیت این بخش را کنترل کنند و اطمینان یابند که کارکنان حقوق خود را در زمان مناسب دریافت کرده‌اند.

  • اهمیت یادگیری حسابداری حقوق و دستمزد:

حسابداری حقوق و دستمزد آنقدرها هم که فکر می‌کنید ساده نیست. ملاحظاتی مثل مالیات حقوق، مزایای جانبی، مسائل تأمین خواسته و پرداخت اضافه کاری هم باید در نظر گرفته شود. در فرایند آموزش حسابداری حقوق و دستمزد نحوه‌ ای که یک حسابدار باید حقوق و مزایای پرسنل را محاسبه کرده و مالیات حقوق  و بیمه پرسنل را کسر کند یاد می‌گیرد.

سازمان‌های بزرگ اغلب وظایف حسابداری حقوق و دستمزد را برون‌سپاری می‌کنند و یا انجام تمام کارهای این بخش را به مدیریت حقوق و دستمزد واگذار می‌کنند. از سوی دیگر، برخی صاحبان کسب‌وکار کوچک با کسب تجربه خود مسئولیت حسابداری حقوق و دستمزد کسب و کار خود را برعهده می‌گیرند.

در کسب­ وکارهای گسترده مانند شرکت­ها و واحدهای تولیدی، بیشترین هزینه­ ها و مخارج صرف پرداخت حقوق و دستمزد کارکنان می­ شود که انجام مراحل پرداخت حقوق، ثبت و تهیه گزارش از آن­ها، و تاثیراتی که مبلغ پرداختی به عنوان حقوق و دستمزد بر سایر امور مالی کل مجموعه می­گذارد به یک سیستم متقن نیاز دارد.


.

این ویدئو بخشی از ۵۰ ساعت آموزش صفر تا صد حسابداری بازار کار، سرفصل حقوق و دستمزد می‌باشد.

acc

از طرفی در کشور ایران باتوجه به وجود مالیات بر درآمد، کارفرما موظف است برای کمک به دولت در محاسبه میزان مالیات بر درآمد لیست کارکنان خود را همراه با میزان حقوق دریافتی آن­ها به سازمان مالیات کشور تحویل دهد. همچنین بر طبق قوانین بیمه و تامین اجتماعی نیز کارفرما باید یک لیست جداگانه حاوی اطلاعات کارکنان و میزان حقوق دریافتی هر یک از آن­ها را هر ماه به سازمان تامین اجتماعی ارائه دهد.

تنظیم لیست­های مذکور مطابق با قوانین و آیین­نامه های سازمان­های گفته شده نیاز به تخصص دارد و تنها از عهده حسابدار حقوق و دستمزد ساخته است. بنابراین حسابداری حقوق و دستمزد به­ خصوص در شرکت­های متوسط و بزرگ، یکی از واحدهای مهم بشمار می­رود.

محاسبه‌ی حقوق و دستمزد مواردی از قبیل محاسبه‌ی حقوق، پاداش و حق کمیسیون به کارکنان، مالیات حقوق و پرداخت اضافه کاری و حق بیمه را در بر می‌گیرد. اگر شما صاحب کسب‌وکار کوچکی هستید که حسابداری حقوق و دستمزد را مدیریت می‌کنید، شما مسئولیت زیر را خواهید داشت:

  • گزارش زمان و ساعات کار

اولین چیزی که در طی فرایند حسابداری حقوق و دستمزد باید به آن توجه داشت این است که اطلاعات روزانه، هفتگی و ماهانه ساعات و مدت ‌زمانی که کارکنان کار کرده‌اند را جمع‌آوری کنید. ثبت زمان کار با یک عدد ثابت (حقوق پایه) شروع می‌شود، پس از آن ممکن است مرخصی، اضافه کاری و … نیز منظور شده و در محاسبه و میزان حقوق کارکنان تأثیر بگذارد و کارکنان ساعتی ممکن است هر هفته، تعداد ساعات متفاوتی کار کنند.

حسابداری حقوق و دستمزد ممکن است در رابطه با پرداخت حقوق و دستمزد به پیمانکاران مستقل نیز باشد. تعداد زیادی از کسب‌وکارها پیمانکاران مستقلی را استخدام می‌کنند که وظایف شغلی آن‌ها مثل کارکنان شرکت است. این کار برای جلوگیری از فشارهای مالیات حقوق و دستمزد و حق بیمه کارگران و … است.

  • نحوه محاسبه حقوق و دستمزد ماهیانه

برابر مفاد قانون مدنی جمهوری اسلامی ( ماده ۳۷ قانون کار )، ماه شمسی ۳۰ روز است، لذا در قانون کار، مزد و مزایای متعلقه به کارگر بر مبنای ۳۰ روز محاسبه می گردد. البته پرداخت مزد و مزایای متعلقه، در ماههای ۳۱ روزه تقسیم بر ۳۰ شده و در عدد ۳۱ ضرب می گردد و طبیعتا در ماه های ۲۹ روزه نیز بر عدد ۳۰ تقسیم شده و در ۲۹ ضرب میگردد . یعنی تعیین حقوق و دستمزد بر مبنای ماه ۳۰ روزه، و پرداخت آن بر مبنای تعداد روزهای ماه انجام میگردد.

به این معنی که وقتی از سوی شورایعالی کار ، حداقل مزد کارگران اعلام میگردد، این مبلغ بر مبنای ماه شمسی (۳۰ روزه) اعلام شده، ولی هنگام پرداخت آن بایستی به تناسب تعداد روزهای ماه مورد نظر محاسبه گردد.

با توجه به اینکه ساعات کاری در روز ۷ ساعت و ۲۰ دقیقه میباشد پس هر شخص باید در ماه ۳۰ تا ۷٫۳۰ کار کند که میشود ۲۲۰ ساعت حالا اگه جمعه ها و نصف روز پنج شنبه ها و سایر روزهای تعطیل رو ازش کم کنیم میشود خالص کارکرد شخص.

بطور مثال شخصی در ماه ۱۸۰ ساعت کار میکند و کل حقوق یک ماه را دریافت می‌کند در واقع قسمتی از حقوق که دریافت شده بابت ساعاتی است که شخص فعالیتی نداشته است. در قانون کار ۴۴ ساعت کار در هفته اعلام شده و یک روز جمعه هم استراحت ولی حقوق پرداخت می شود.

پس : ۴۴ ساعت تقسیم بر ۶ روز کاری = ۷٫۳۳ که همان ۷ ساعت و بیست دقیقه می شود. خوب روز جمعه هم باید حقوق پرداخت شود پس مشخص شد روز کاری از نظر قانون کار ۷٫۳۳ است و این را در ۳۰ روز ضرب کنید عدد ۲۲۰ ساعت در ماه بدست خواهد آمد که شما حقوق ماهانه فرد را بر اساس ۳۰ روز یا ۲۲۰ ساعت محاسبه می کنید.

 

بهترین حسابدار
  • روش محاسبه برخی از مزایا

اضافه کاری = ساعات اضافه کاری ضربدر ۱۴۰% ضربدر ۲۲۰ ساعت تقسیم بر حقوق پایه

ماده ۵۸ – برای هر ساعت کار درشب تنها به کارگران غیر‌نوبتی ۳۵% اضافه بر‌مزد ساعت کار عادی تعلق می‌گیرد. ( کارهای نوبت کاری )

ماده ۵۹ – در شرایط عادی ارجاع کار اضافی به کارگر با شرایط ذیل مجاز است : (ساعات شب کاری از ۲۲ تا ۶ بامداد می باشد)

الف : موافقت کارگر

ب : پرداخت ۴۰% اضافه بر‌مزد هر ساعت کار عادی (اضافه کاری)

ج : تعطیل‌کاری = ساعات تعطیل کاری ضربدر ۱۴۰% ضربدر ۲۲۰ ساعت تقسیم بر حقوق پایه

ماده ۶۲ – روز جمعه، روز تعطیل هفتگى کارگران با استفاده از مزد مى‌باشد.

کارگرانى که به هر عنوان روزهاى جمعه کار مى‌کنند، در مقابل عدم استفاده از تعطیل روز جمعه ۴۰% اضافه بر مزد دریافت خواهند کرد.

شب کاری = ساعات شب کاری ضربدر ۱۳۵% ضربدر ۲۲۰ ساعت تقسیم بر حقوق پایه

۱- نوبت کاری بین صبح و عصر : حقوق = ساعات نوبت کاری ضربدر ۱۱۰% ضربدر ۲۲۰ ساعت تقسیم بر حقوق پایه

۲- نوبت کاری بین صبح و عصر و شب: حقوق = ساعات نوبت کاری ضربدر ۱۱۵% ضربدر ۲۲۰ ساعت تقسیم بر حقوق پایه

۳- نوبت کاری که صبح و شب یا عصر و شب : حقوق = ساعات نوبت کاری ضربدر ۱۲۲٫۵% ضربدر ۲۲۰ ساعت تقسیم بر حقوق پایه

در رابطه با محاسبه ‌ی مزایای پایان خدمت و عیدی : سنوات = تعداد روزهای کارکرد ضربدر ۳۶۵ روز تقسیم بر حقوق پایه

ماده ۲۴ – کارفرما مکلف است به کارگری که مطابق قرارداد، یکسال یا بیشتر، براساس آخرین حقوق مبلغی معادل یکماه حقوق به عنوان مزایای پایان کار پرداخت نماید.

عیدی = دو‌برابر حقوق پایه مشروط به اینکه از سه‌برابر حداقل حقوق همان سال بیشتر نباشد.

اگر بیشتر نبود = دو برابر پایه حقوق اگر بیشتر بود = روزهای کارکرد ضربدر ۳۶۵ تقسیم بر ۳ ضربدر حداقل پایه حقوق

  • محاسبه و پرداخت مالیات

طبق قانون مالیات های مستقیم با توجه به مبالغی که هر ساله از سوی اداره مالیاتی اعلام می گردد باید برای کارگرانی که حقوق و مزایای آنها بالاتر از مبلغ معاف است مالیات حقوق کسر و به اداره امور مالیاتی از طریق وبسایت ارائه و سپس پرداخت شود.

در حالی که برخی از مالیات‌ها توسط کارفرما و برخی از آن‌ها توسط کارمندان پرداخت می‌شود، کارفرما مسئول محاسبه‌ و پرداخت هر دو است. حسابداران باید مالیات حقوق که به هر کارگر مربوط است را پس از محاسبه‌ کسر و به اداره مالیات از طریق وبسایت ارسال نماید و پس از کسر مالیات (در صورتی که مشمول مالیات بود) حقوق و دستمزد خالص را به کارکنان پرداخت کنند.

نکته: ارائه لیست مالیات حقوق چه برای کارگرانی که معاف از مالیات هستند و چه برای افراد مشمول مالیات باید تنظیم و از طریق سایت به اداره امور مالیاتی ارسال گردد فقط تفاوت آن این است که برای افراد معاف، مبلغ مالیات آنها صفر و برای افراد مشمول مالیات، مبلغی را که باید پرداخت کنند را در لیست ارسال خواهیم کرد.



اگر قصد یادگیری حسابداری از سطــح پایه تا پیشرفته را دارید با انتخاب پکیج جامع آموزش صفر تا صد حسابداری ویژه بازار کار تمام تکنیک‌ها و مهارت‌های کلیدی که لازم است برای ورود به این حرفه بیاموزید را بصورت یکجا در اختیار شما قرار خواهیم داد.

acc

.

.

خبرنامه

در حال بررسی اطلاعات...

از عضویت شما در خبرنامه سپاس گزاریم.

مقالات مرتبط Simmilar Blog
۰۲ بهمن ۱۴۰۲
حسابداری چیست و چگونه حسابدار شویم؟

هم اکنون بازار کار حسابداری به شدت نیازمند حسابداران ماهر، با تجربه و مسئول است. چنانچه یک حسابدار ب

۱۰ آذر ۱۴۰۱
محاسبه حقوق و دستمزد با اکسل

یکی از فایل‌هایی که در حسابداری و در تمام سازمان‌ها لازم و ضروری است، فایل اکسل حقوق و دستمزد است. د

۱۴ آبان ۱۴۰۱
حسابدار موفق

امروزه در بازارکار مالی، فضای رقابتی شدیدی حکم فرماست. روش‌های موفقیت در حرفه حسابداری، ویژگی‌‌های ح

پکیج های حسابداری حرفه ای
پکیج های حسابداری مقدماتی
پکیج های حسابداری و مالیاتی
پکیج های حسابداری مقدماتی

x
x