Warning: Creating default object from empty value in /home/accniazc/public_html/wp-content/themes/websima/includes/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
حسابهای انتظامی چیست؟ – حسابداری نیاز
حسابداری نیاز

حسابهای انتظامی چیست؟

حسابهای انتظامی چیست؟

درحال‌ حاضر به دلیل پیچیده شدن قسمت‌ های مختلف معاملات و دارایی، حسابها و شیوه‌های حسابرسی متنوعی روی کار آمده‌ است‌‌ که می‌توان از میان این حساب‌ ها به حساب های انتظامی اشاره کرد. حسابهای انتظامی درواقع برای دریافت و عرضه ضمانت، نگهداری و ثبت اسناد ضمانتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. اگر بخواهیم گسترده‌تر به معرفی این حساب بپردازیم باید بگوییم این حساب ماهیت نداشته (یک حساب خنثی محسوب می شود) و فقط تحت عنوان سند ضمانت از آن بهره گرفته خواهد شد.

جسابهای انتظامی زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد که سازمان‌ها و مؤسسات گوناگون مجبور به ارائه یا دریافت ضمانت هایی از قبیل چک، سفته و یا ضمانت نامه های بانکی باشند. این ضمانت می‌تواند بصورت سند یا وثیقه هم باشد. پس در حالت کلی حسابی که از اسناد ضمانتی محافظت می‌کند ولی در سود و زیان و حسابهای ترازنامه ای هیچ تاثیری ندارند حساب های انتظامی نام دارد.

پس ضمانت‌ هایی که در این حسابها به‌ ثبت می‌شوند شامل چک، سفته، املاک و وسایط نقلیه و ضمانت‌ های بانکی هستند. در این مقاله قصد داریم اطلاعات لازم و دقیق را در رابطه با حسابهای‌ انتظامی برای شما شرح دهیم لطفاً تا انتهای مقاله همراه ما باشید.


این ویدئو بخشی از پکیج صفر تا صد حسابداری سرفصل حسابهای انتظامی است.

 

همانطور که گفته شد حساب‌های انتظامی در مقایسه با حساب‌های دیگر کاملاً مجزا بوده و وجود یک سری خصوصیات منحصربه‌فرد سبب می‌شود این حساب از سایر حساب‌ها تفکیک شود پس برای حساب‌ انتظامی ماهیت نیاز نیست، بلکه از این حساب برای ثبت اسناد ضمانتی و وثیقه‌ای استفاده می‌شود.

  • دسته بندی ‌حسابهای انتظامی

۱) ضمانت‌ نامه چک یا سفته: برای اینکه در معاملات، طرف دوم قرار داد از دریافت پول خود اطمینان حاصل کند، سفته به عنوان مثلا ضمانت حسن انجام کار در اختیار شخص یا شرکت قرار می‌گیرد و در صورت عدم انجام به موقع و درست تعهداتی که در قراترداد قید می گردد، این تضمین عندالمطالبه خواهد بود.

۲) سندهای ملکی: برای ضمانت های مختلفی مثلاً قرار دادن وثیقه برای آزادی زندانی از سندهای ملکی استفاده می‌شود.

۳) ضمانت‌نامه برای وجه نقد: گاهی اوقات روند کار به‌گونه‌ای تنظیم‌ شده که برای مناقصات و مزایده‌های مربوط به شرکت باید مبلغی به‌صورت نقد در اختیار کارفرما قرار بگیرد تا حسن تعهد شخص برای کار ایجاد شود. درواقع این ضمانت هم اطمینان خاطر به کارفرما می‌دهند و هم سبب مسئولیت‌پذیری شخص می‌شوند.

۴) ضمانت‌نامه بانکی: این نوع ضمانت‌نامه از طرف بانک در اختیار اشخاص حقیقی و حقوقی قرار گرفته تا ۲ طرف این قرارداد به تعهدات خود پایبند باشند.

  • حسابهای انتظامی چه کاربردهایی دارند؟

کاربرد این نوع حساب در حسابداری های دولتی و بازرگانی به‌طور کامل اثبات شده است. اما مهم‌ترین کاربرد آن مربوط به حیطه ثبت بدهی است که قطعا در شرکت‌های بازرگانی صورت می‌گیرد. درحقیقت این نوع حساب باعث می‌شود درحین معامله دوطرفه قرارداد به یکدیگر تعهد داشته باشند و همین برای حسن انجام کار گزینه بسیار خوبی است.

  • کدینگ حسابهای انتظامی

با توجه به اینکه امروزه حسابداری بیش از هر دوران دیگری پیچیده شده است و شامل گروه حساب های زیادی می شود، در نرم افزارهای حسابداری علاوه بر اینکه اسم حساب ها مشخص است به دلیل آسان تر شدن عملیات حسابداری به هر حساب یک کد نیز تعلق می گیرد. در سیستم های حسابداری ۹ کد و گروه بندی وجود دارد که گروه نهم برای حساب های جذب، حساب های انتظامی، انحرافات و … است.

بنابراین برای کدینگ حساب های انتظامی پیش شماره ی ۹ ثبت می شود و سپس بر اساس اینکه حساب در چه سطحی از حساب های کل، معین یا تفصیلی است تعداد ارقام و بقیه شماره های آن تعیین می شوند.

  • نحوه ثبت مالی حساب های انتظامی

برای ثبت حسابهای انتظامی لازم است اول با ثبت رویداد مالی برای دریافت و پرداخت اسناد ضمانتی در حسابداری آشنا شوید. به این منظور باید بدانید حسابهای انتظامی از یک سو و طرف حساب انتظامی نیز حساب مقابل این حساب می باشد. در سطح معین حساب های انتظامی و طرف حساب آن با هم یکسان بوده است و عنوان سند ضمانت و گیرنده در آن ثبت می شود. در صورتی که سازمانی به عنوان ضمانت چک یا سفته پرداخت نماید، ثبت آن بصورت زیر می باشد.

 

 
ردیف   شرح     بدهکار     بستانکار
۱ حساب های انتظامی ***  
۲ طرف حساب های انتظامی   ***

در صورتی که سازمان اسناد انتظامی را به شرکت دیگر بدهد:

 
ردیف     شرح     بدهکار     بستانکار
۱ طرف حساب های انتظامی ***  
۲ حساب های انتظامی   ***
  • مثال برای حساب انتظامی و سند انتظامی 

در صورتی که در ازای شرکت در مناقصه چکی بعنوان ضمانت داده باشد به مبلغ ۱۰۰۰ ریال ثبت حسابداری ان بصورت زیر می باشد. 

ردیف   سرفصل     شرح      بدهکار    بستانکار
۱ حسابداری انتظامی به عهده شرکت چک شماره …. نزد بانک … ۱۰۰۰  
۲ طرف حساب انتظامی چک شماره …. نزد بانک …   ۱۰۰۰


 در صورتی که شرکت چک خود را دریافت کند. 

ردیف سرفصل شرح بدهکار بستانکار
۱ حسابداری انتظامی به نفع شرکت چک شماره …. نزد بانک … ۱۰۰۰  
۲ طرف حساب انتظامی چک شماره …. نزد بانک …   ۱۰۰۰


شرکت سفته ای بابت استخدام کارمندش دریافت کرده است. که مبلغ ان برابر ۵۰۰۰ ریال می باشدکه در ازای ضمانت می باشد. 

ردیف   سرفصل      شرح      بدهکار     بستانکار
۱ حساب های انتظامی سفته شماره … نزد شرکت ۵۰۰۰  
۲ طرف حساب های انتظامی سفته شماره … نزد شرکت   ۵۰۰۰
  • جمع بندی

همانطور که متوجه شدید بهره‌گیری از حساب‌های انتظامی بسیار اهمیت داشته و می تواند تعهد میان دو طرف قرارداد را به وجود آورد. شما به واسطه این حساب می توانید از یک ضمانت برای تعهد و پایبند بودن به قول و قرار خود بهره ببرید. وجود این حساب برای حیطه فعالیت حسابداری اهمیت داشته و بهره گیری از آن الزامی است.



اگر قصد یادگیری حسابداری از پایه تا پیشرفته را دارید با انتخاب پکیج جامع آموزش صفر تا صد حسابداری ویژه بازار کار تمام تکنیک‌ها و مهارت‌های کلیدی که لازم است برای ورود به این حرفه بیاموزید را بصورت یکجا در اختیار شما قرار خواهیم داد.

acc

 

خبرنامه

در حال بررسی اطلاعات...

از عضویت شما در خبرنامه سپاس گزاریم.

مقالات مرتبط Simmilar Blog
۰۲ بهمن ۱۴۰۲
حسابداری چیست و چگونه حسابدار شویم؟

هم اکنون بازار کار حسابداری به شدت نیازمند حسابداران ماهر، با تجربه و مسئول است. چنانچه یک حسابدار ب

۲۱ آذر ۱۴۰۱
تنخواه گردان چیست و تنخواه دار کیست

بیشتر شرکت‌ها و موسسات نیاز به تهیه مواد مصرفی و کالاها و همچنین پرداخت هزینه‌های جزئی مثل کرایه تاک

۱۹ شهریور ۱۴۰۱
تفاوت پی پرداخت با ودیعه

قبل از اینکه به توضیح کامل پیش پرداخت در حسابداری بپردازیم باید بدانیم پیش پرداخت با ودیعه چه تفاوتی

پکیج های حسابداری حرفه ای
پکیج های حسابداری مقدماتی
پکیج های حسابداری حرفه ای
پکیج های حسابداری حرفه ای

x
x