Warning: Creating default object from empty value in /home/accniazc/public_html/wp-content/themes/websima/includes/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
تجزیه و تحلیل صورت‌های مالی در اکسل – حسابداری نیاز
حسابداری نیاز

تجزیه و تحلیل صورت‌های مالی در اکسل

تجزیه و تحلیل صورت‌های مالی در اکسل

یکی از روش‌های مهم تحلیل‌گران مالی برای ارزیابی شرکت‌ها، بهره‌برداری از صورتهای مالی است. آنها با استفاده از مقایسه و بسیاری از محاسبات، اقدام به تجزیه‌ و تحلیل می‌کنند. در تجزیه و تحلیل صورت‌های مالی شرکت‌ها، مقادیری همچون وضعیت سودآوری، ریسک مالی، وضعیت تولید و فروش، وضعیت بدهی، حاشیه سود و … مورد بررسی قرار گرفته و در اختیار مدیران ارشد قرار می‌گیرد.

نرم‌افزار اکسل، بسیاری از توابع حسابداری مثل بودجه‌بندی، تهیه صورت‌های مالی و ایجاد ترازنامه را پشتیبانی می‌کند. با استفاده از صفحه‌ گسترده بسیاری از محاسبات پیچیده ریاضی و حسابداری را انجام می‌دهند.

در این مقاله، به آموزش تجزیه و تحلیل صورتهای مالی در اکسل می‌پردازیم. کاربرد نرم‌افزار اکسل در حسابداری، یکی از مهم‌ترین مباحث آموزش حسابداری بازار کار به‌شمار می‌آید. اگر حسابداری بر اکسل مسلط باشد، کارهای خود را به‌راحتی و به‌سرعت انجام خواهد داد.

برای مثال، محاسبه استهلاک دارایی‌های ثابت با استفاده از اکسل، ظرف چند دقیقه انجام خواهد شد. تهیه سود و زیان، صورت حساب مالی، صورت جریان وجه نقد و بسیاری از جداول را می‌توان با اکسل، به راحتی انجام داد.

  • اهمیت صورت‌های مالی در اکسل

در آموزش حسابداری بازار کار، یکی از مهم‌ترین سرفصل‌ها، آموزش تجزیه و تحلیل صورتهای مالی محسوب می‌شود. صورت‌های مالی به‌عبارتی یک گزارش از فعالیت‌های شرکت‌ها و سازمان‌ها در یک بازه زمانی مشخص هستند. فعالیت‌هایی که یک شرکت در طول سه ماه، شش ماه، نه ماه یا دوازده ماه انجام شده، در صورت‌های مالی تنظیم می‌شود تا بتوان با نگاه کردن به آن‌ها اطلاعات مهمی را کسب کرد.


.

این ویدئو بخشی از آموزش صفر تا صد حسابداری بازار کار می‌باشد.

acc


  • آموزش تجزیه و تحلیل صورت‌های مالی در اکسل

برای تجزیه و تحلیل صورت‌های مالی در اولین گام می‌بایست صورت‌‌ها و یادداشت‌های پیوست مطالعه شود. قدم بعدی، تجزیه و تحلیل است. تجزیه و تحلیل صورت‌های مالی، به‌قدری مهم است که نرم‌افزارهای مختلفی برای این کار نوشته شده است.

این برنامه‌های کامپیوتری، توسط وام‌دهندگان، تأمین‌کنندگان منابع مالی شرکت مثل بانک‌ها و شرکت‌های بیمه جهت ارزیابی قدرت مالی و وضع بدهی‌های شرکت مورد استفاده قرار می‌گیرد. جامع و کامل بودن نرم‌افزار اکسل، یکی از علل اهمیت استفاده از این نرم‌افزار در آموزش حسابداری مقدماتی، صنعتی یا بازار کار است.

اکسل، پاسخگوی بیشتر نیاز‌های اولیه حسابداران است و آن‌ها را در تنظیم صورت‌های مالی کمک می‌کند. بنابراین کسانی که می‌خواهد آموزش حسابداری بازار کار را فرا بگیرند، ‌می‌بایست به نرم‌افزار اکسل مسلط باشند. با اکسل می‌توان عملیات ساده جمع و ضرب، امکان خروج سربرگ، سند و رسم نمودار را انجام داد. اما این نرم‌افزار، قابلیت محاسبات آماری پیچیده و VBA را دارا است. در ادامه مختصری درباره نحوه تجزیه و تحلیل صور‌ت‌های مالی در اکسل توضیح خواهیم داد.

  • کاربردهای نرم‌افزار اکسل در حسابداری

به کمک اکسل، می‌توان قالب‌های مختلفی برای ایجاد بودجه، صورت‌های مالی و اظهارات سود و زیان که از مهم‌ترین اسناد کاربردی حسابداری محسوب می‌شوند را ایجاد کرد. همچنین می‌توان قالب‌ها و بودجه‌بندی و فرم‌ها را دانلود کرد یا قالب‌های ویژه‌ای را در آن ایجاد کرد. ازجمله مهم‌ترین کاربردهای اکسل در آموزش حسابداری بازار کار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  1. امکان لیست کردن صورت‌های مالی در فایل‌های جداگانه
  2. مرتب‌سازی و طبقه‌بندی داده‌ها با عناوین مورد نظر شما
  3. تهیه و تنظیم گزارشات مالی مانند سود و زیان، ترازنامه و جریان وجوه نقد
  4. ایجاد جدول‌های مختلف مانند لیست حقوق، دستمزد، استهلاک و …
  5. دارای انواع توابع و فرمول‌های پیش‌فرض
  6. امکان کنترل کردن انبار و شمارش موجودی
  7. تنظیم صورت مغایرت بانکی و کاربرگ‌های حسابرسی
  • نحوه تجزیه و تحلیل صورت‌های مالی در اکسل

در این بخش می‌خواهیم مختصری به آموزش تجزیه و تحلیل صورت‌های مالی در اکسل بپردازیم. تهیه تنظیم جدول ترازنامه نمونه ارائه شده توسط سازمان حسابرسی اکسل را اجرا کنید. همان‌طور که می‌دانید هر کاربرگ، سه صفحه دارد که از قسمت پایین صفحه قابل مشاهده است. این صفحات قابل اضافه شدن یا کم کردن داشته و امکان تغییر نام آن‌ها وجود دارد. بنابراین شما می‌بایست صفحه «sheet1» به «ترازنامه» تغییر نام دهید. سپس با استفاده از نوار ابزار کلید «right-to left» ستون‌های انتخابی را از سمت چپ به سمت راست منتقل کنید.

برای تهیه و تنظیم جدول ترازنامه‌ می‌بایست خانه‌های A1 تا o28 را انتخاب کنید و با توجه به شکل ترازنامه، اندازه ستون‌ها را تنظیم کنید. قسمت سرستون A را انتخاب کرده راست کلیک کنید. گزینه «Column Width»‌ را انتخاب کرده و اندازه را بر روی عدد ۳۰ قرار دهید. برای اندازه ستون‌ها دیگر، به شکل زیر عمل کنید. برای ستون‌های B، D، F، J، L و N عرض ستون را روی ۱ قرار دهید. عرض ستون C و K را بر روی ۶ تنظیم شود. عرض ستون H بر روی ۳ قرار داده شود. ستون‌های E، G، M و O را بر روی ۱۷ تنظیم کنید.

پس از تنظیم ستون‌ها، اطلاعات مربوطه مانند دارایی‌های جاری، دارایی‌های غیرجاری، بدهی‌های جاری، بدهی‌های غیرجاری و حقوق صاحبان سهام را در قسمت‌های مختلف ترازنامه بنویسید. نمونه‌ای از تنظیم ترازنامه در اکسل این اطلاعات را می‌توانید با در نظر گرفتن نیاز شرکت یا سازمان را در جدول وارد کنید. محاسبه جمع ستون‌های ترازنامه برای محاسبه جمع ستون‌های ترازنامه، خانه E11 را انتخاب کرده و از نوار ابزار، بر روی گزینه Auto Sum کلیک کنید.

سپس با انتخاب خانه‌های E5 تا E10، کلید Enter را فشار دهید. حال، جمع خانه‌‌های E5 تا  E10به‌صورت خودکار انجام می‌گیرد و در خانه E11 نمایش داده می‌شود. شما می‌توانید این کار را برای خانه‌های دیگر نیز انجام دهید. تهیه و تنظیم جدول صورت سود و زیان ارائه شده توسط سازمان حسابرسی صفحه دوم (Sheet2) را به «سود و زیان» تغییر نام دهید.

خانه‌های A1 تا H37 را انتخاب کرده و اندازه‌ ستون‌ها را با توجه به نیاز، تنظیم کنید. اندازه ستون A را بر روی ۴۰ و ستون b را بر روی ۶ قرار دهید. عرض ستون‌های C،E ، و G را بر روی ۱ و عرض ستون‌های D، F و H را بر روی ۱۵ تنظیم کنید. سپس اطلاعات مربوط به سود و زیان را وارد کنید.


کاربرد نرم‌ افزار اکسل در حسابداری

محاسبه جمع ستون‌های صورت سود و زیان : برای محاسبه جمع ستون‌های سود و زیان به شکل زیر عمل کنید. برای نمونه، برای محاسبه سود ناخالص خانه F6 را انتخاب کنید و کلید مساوی را از کیبورد فشار دهید تا بتوانید فرمول‌نویسی کنید.

حال کلید + را فشار داده و خانه f5 را انتخاب کرده و Enter بزنید که نتیجه چنین فرمولی خواهد شد: =F4+f5 برای محاسبه سود ناخالص در یک بازه زمانی دیگر نیز به همین طریق عمل کنید. خانه H6 را انتخاب کنید و کلید = را فشار دهید. در ادامه پس از فشردن کلید + کلید بر روی خانه H4 کلیک کنید که در نهایت چنین فرمولی اجرا می‌شود: =H4+H5 برای محاسب جمع خالص هزینه‌های فروش، اداری و عمومی، خالص سایر درآمدها به این شکل عمل کنید. خانه F9 را انتخاب کرده و کلید = را بزنید.

سپس با انتخاب D7 کلید + را فشار دهید و خانه d8 را انتحاب کرده و در نهایت Enter بزنید. حال خواهیم داشت: =D7+D8 برای محاسبه جمع خالص هزینه‌های فروش در یک بازه زمانی دیگر نیز به همین شیوه عمل کنید.

در نتیجه: =h7+H8 تهیه و تنظیم جدول صورت سود و زیان جامع نمونه ارائه شده توسط سازمان حسابرسی برای تهیه و تنظیم جدول سود و زیان جامع، «Sheet3»‌ را به سود و زیان جامع تغییر نام دهید. خانه‌های a1 تا f11 را انتخاب کنید و اندازه ستون‌ها را با توجه به شکل صورت سود و زیان تنظیم کنید.

اندازه ستون a را بر روی ۴۰ تنظیم کنید. عرض ستون b را بر روی ۶، عرض ستون‌های c، e و g را بر روی ۱ و عرض ستون‌های D و f بر روی ۱۵ قرار دهید. سپس اطلاعات صورت سود و زیان را در جدول وارد کنید. برای محاسبه جمع صورت سود و زیان جامع، خانه d6 را انتخاب کرده و با انتخاب خانه‌های d4 و d5 در نهایت Enter را بزنید.

  • تهیه و تنظیم جدول صورت جریان وجوه نقد

این مثال نمونه ارائه شده توسط سازمان حسابرسی می‌باشد. برای تهیه صورت جریان وجوه نقد می‌بایست یک صفحه جدید ایجاد کنید. از منوی INSERT وارد قسمت WORKSHEET شوید. حال یک صفحه جدید به صفحات شما در اکسل اضافه می‌شود.

نام صفحه ایجاد شده را به « جریان وجوه نقد » تغییر نام دهید. خانه‌های A1 تا I38 را انتخاب کرده و اندازه ستون‌ها را تنظیم کنید. اندازه سرستون a را بر روی ۴ قرار دهید. عرض ستون b را ۴۵، عرض ستون c را ۶، عرض ستون‌های e، g و i را بر روی ۱۳ و عرض ستون‌های d، f و H را بر روی ۱ قرار دهید. برای محاسبه جمع ستون‌های صورت جریان را مانند موارد قبلی عمل کنید.

  • تجزیه و تحلیل صورت‌های مالی در اکسل

در این مقاله به اهمیت نرم‌افزار اکسل در آموزش حسابداری اشاره شد. همچنین مقداری به آموزش تجزیه و تحلیل صورت‌های مالی در اکسل پرداختیم. همان‌طور که خواندید، مایکروسافت اکسل یکی از مهم‌ترین نرم‌افزارها در آموزش حسابداری است.

با استفاده از نرم‌افزار اکسل می‌توان به راحتی به تجزیه و تحلیل صورت‌های مالی مانند تنظیم جدول ترازنامه، صورت سود و زیان، جریان وجوه نقد، فرم تایید صورت‌های مالی، سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت، حساب‌ها و اسناد دریافتی و … پرداخت که در این مقاله به برخی از آن‌ها اشاره کردیم.

اگر یک حسابدار موفق هستید، قطعاً به اکسل تسلط کامل دارید! همچنین اگر قصد دارید به یک حسابدار موفق تبدیل شوید، حتماً می‌بایست به نرم‌افزار اکسل، تسلط کامل پیدا کنید. امیدواریم با خواندن این مقاله اطلاعات خوبی درباره نحوه تجزیه و تحلیل صورت‌‌های مالی در اکسل کسب کرده باشید.



✔️ اگر قصد یادگیری حسابداری از سطــح پایه تا پیشرفته را دارید با انتخاب پکیج جامع آموزش صفر تا صد حسابداری ویژه بازار کار تمام تکنیک‌ها و مهارت‌های کلیدی که لازم است برای ورود به این حرفه بیاموزید را بصورت یکجا در اختیار شما قرار خواهیم داد.

acc

.

خبرنامه

در حال بررسی اطلاعات...

از عضویت شما در خبرنامه سپاس گزاریم.

مقالات مرتبط Simmilar Blog
۰۲ بهمن ۱۴۰۲
حسابداری چیست و چگونه حسابدار شویم؟

هم اکنون بازار کار حسابداری به شدت نیازمند حسابداران ماهر، با تجربه و مسئول است. چنانچه یک حسابدار ب

۰۱ آذر ۱۴۰۱
کاربرد نرم‌ افزار اکسل در حسابداری

از آنجایی که برخی از حسابداران با وجود آگاهی درباره‌ی اهمیت نرم افزار اکسل هنوز نسبت به آن ذهنیت روش

۳۰ آبان ۱۴۰۱
تجزیه و تحلیل صورتهای مالی اساسی

آموزش تجزیه و تحلیل صورتهای مالی بخش مهمی از فرایند حسابداری است که در دوره‌ها و کلاس‌های آموزش حساب

پکیج های حسابداری حرفه ای
پکیج های حسابداری حرفه ای
پکیج های حسابداری مقدماتی
پکیج های حسابداری حرفه ای

x
x