حسابداری نیاز

حسابداری مالیاتی به زبان ساده

حسابداری مالیاتی به زبان ساده چیست؟

یکی از بحث‌های مهم و مطرح در دوره‌های آموزش حسابداری مبحث مالیات و امور مربوط به آن می‌باشد. اگر در حیطه مالی فعالیت داشته باشید و یا با حسابداری و موضوعات مرتبط با آن آشنا باشید، حتما با عبارت “حسابداری مالیاتی” روبرو شده اید. حسابداری مالیاتی در واقع گرایشی از مبحث گسترده حسابداری است که به طور خاص بر قوانین مالیاتی کشور و مدیریت اطلاعات مرتبط با آن متمرکز است.

  • حسابداری مالیاتی با یک تعریف ساده؟

یکی از دغدغه‌های رایج میان بنگاه‌های اقتصادی بزرگ و کوچک تنظیم اظهارنامه مالیاتی و تسلیم آن به سازمان امور مالیاتی کشور است. مالیات یکی از مهم ترین منابع درآمد برای دولت‌ها در جهان محسوب می‌شود و به واسطه گسترده بودن قوانین در این زمینه، بسیاری آن را معمولا تنظیم و پرداخت آن به عنوان یکی از چالش برانگیز‌ترین و پیچیده‌ترین فرآیند‌های مالی در هر شرکت یا سازمانی می‌دانند.

ما در این مقاله قصد داریم تا به شکل دقیق‌ترین این گرایش را تعریف کنیم و با مهم ترین وظایف یک حسابدار مالیاتی بیشتر آشنا شویم. در نهایت نیز به دو پرسش پاسخ خواهیم داد: چرا یک بنگاه اقتصادی به حسابدار مالیاتی احتیاج دارد و چه کسی می‌تواند بهترین انتخاب به عنوان حسابدار مالیاتی یک شرکت باشد؟

  • مفهوم حسابداری مالیاتی به زبان ساده

در حسابداری مالیاتی، ما تمامی فعالیت‌ها و عملکرد‌های مالی یک بنگاه اقتصادی را بر اساس استاندارد‌های قانونی تنظیم کرده و آنها را به سازمان مالیاتی کشور گزارش می‌کنیم. این فرایند باید با توجه به قوانین مالیاتی کشور و همچنین آیین نامه‌ها و بخشنامه‌های مالیاتی صورت بگیرد. به همین دلیل است که این فرایند بسیار حساس و در عین حال پیچیده می‌باشد. معمولا نظارت و انجام این کار بر عهده بالاترین مقام حسابداری یک بنگاه اقتصادی است.

تنظیم اظهارنامه مالیاتی، پیچیدگی‌های خاص خود را دارد. یک اظهارنامه مالیاتی متشکل از بخش‌های مختلفی است که از جنبه‌های متفاوت، یک بنگاه اقتصادی را پوشش داده و بررسی می‌کند. تمامی بخش‌های این اظهارنامه باید با توجه به عملکرد شرکت، که در اسناد و مدارک مالی آن در طی یک سال مالی ثبت و ضبط شده اند، تکمیل شود.

مهم: در صورت مغایرت میان اطلاعات ثبت شده و اظهارنامه مالیاتی و همچنین عدم رعایت قوانین و مقررات مالیاتی در فرایند تنظیم، ثبت و نگارش گزارش‌ها، شرکت می‌تواند دچار خسارت‌های مالی و معنوی شود.


این ویدئو بخشی از ۵۰ ساعت آموزش صفر تا صد مهارت‌های بازار کار سرفصل مباحث مالیاتی است.


یک حسابدار مالیاتی کسی است که با اشراف کامل به قوانین و همچنین آگاهی از تبصره‌ها و معافیت‌های مالیاتی بتواند یک گزارش صحیح، اصولی و دقیق را تنظیم کند و در زمان مقتضی، آن را به سازمان امور مالیاتی کشور تسلیم کند تا مالیاتی مناسب و عادلانه برای بنگاه اقتصادی وضع شود. شرایط فوق الذکر ایجاب می‌کند که حسابدار مالیاتی یک بنگاه اقتصادی اطلاعات خود در خصوص آیین نامه‌ها و بخشنامه‌های مالیاتی را به روز نگه دارد و نسبت به اعمال آنها در محاسبات و فرایند‌های مالی شرکت کوشا باشد.

همانطور که پیشتر نیز بدان اشاره شد، قانون مالیات‌ها در کشور ایران بسیار گسترده است و حوزه‌های مختلفی را شامل می‌شود. حسابداری مالیاتی نیز به به تبع آن، موضوعات و سرفصل‌های مختلفی را پوشش می‌دهد که در ادامه به بررسی مهم ترین آنها خواهیم پرداخت.

  • اظهارنامه مالیاتی چیست؟

حسابداری مالیاتی همانطور که از نامش پیداست، یکی از شاخه‌های مهم علم حسابداری است، آموزش حسابداری مالیاتی نیز در کنار سایر شاخه­‌های این رشته به نفع حسابدار خواهد بود. برای بررسی دلیل این سخن با ما همراه باشید تا به شما بگوییم حسابداری مالیاتی چرا و چگونه با تمام شاخه‌­های حسابداری پیوند می­خورد و آموزش حسابداری مالیاتی در کنار حسابداری بازرگانی و پیمانکاری و … چه اهمیتی دارد.

  • مالیات چیست و چرا مالیات پرداخت می‌کنیم؟

همه ما می­دانیم که مالیات به پولی گفته می­شود که دولت در قبال بهره برداری از امکانات موجود در کشور، از مردم خود دریافت می‌­کند تا بتوانند از این طریق مخارج کشور را تامین کند. یکی از انواع مالیات­های مستقیم، مالیات بر درآمد است و بر طبق این مالیات تمام افراد صاحب درآمد موظف به پرداخت مالیات هستند.

  • حداقل مبلغ مالیات چقدر است؟

تمامی بنگاه‌های اقتصادی در هر زمینه‌­ای که فعالیت داشته باشند، حداقل می‌بایست مالیات بر درآمد سالیانه خود را پرداخت کنند (بسته به زمینه فعالیت ممکن است مالیات­های دیگری نیز به آن­ها تعلق بگیرد)، بنابراین فردی که با عنوان حسابدار در این بنگاه­ها مشغول به کار است باید قدرت و علم کافی در زمینه مالیات را داشته باشد تا بتواند در زمان­های مختلف از جمله در زمان تکمیل اظهارنامه مالیاتی، یا کسر مالیات از حقوق و دستمزد کارکنان، و یا اعتراض به میزان مالیات تعیین شده و … دچار مشکل نشود.

 

تنظیم اظهارنامه مالیاتی و مفاصای بیمه
  • وظایف و توانایی‌های حسابدار مالیاتی چیست؟

با مطالعه پاراگراف قبل شاید بیشتر شما متوجه وظایف حسابدار مالیاتی ( Tax Accountant) شده باشید، با این حال بار دیگر به صورت موردی به شرح وظایف حسابدار مالیاتی می­پردازیم؛

  • تشکیل پرونده مالیاتی برای پروژه و کسب­‌وکار
  • تهیه و تکمیل اظهارنامه مالیاتی و ارزش افزوده
  • تهیه گزارشات ماهانه و سالانه از تمام درآمدها و مخارج شرکت
  • تهیه و تحریر دفاتر قانونی (کل و روزنامه)
  • جمع‌آوری و تهیه صورت حساب از چک­های دریافتی، وصول شده و برگشتی
  • تنظیم لایحه دفاع مالیاتی
  • ارائه و اجرای روش­ها و راهکارهایی در جهت کاهش مالیات

و اما تواناهایی که یک حسابدار مالیاتی باید داشته باشد تا بتواند وظایف خود را بدون کم‌­وکاست انجام دهد؛

  • آشنایی با انواع مالیات­های مستقیم و غیر مستقیم و تکالیف مالیاتی
  • آشنایی با مراحل تکمیل اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی
  • داشتن تبحر کافی برای تهیه گزارش مالیاتی
  • آگاهی از زمان مقرر برای دریافت و تکمیل اظهارنامه مالیاتی و زمان اعتراض مالیاتی
  • اطلاع از روش­های قانونی و قانع کننده اعتراض مالیاتی
  • اطلاع از زمان بخشودگی جرایم مالیاتی و استفاده احسن از این زمان برای پرداخت حداقل مالیات

حسابدار مالیاتی باید به قدری در این زمینه تبحر و علم داشته باشد که بتواند از وارد شدن جریمه و تخلفات مالیاتی سنگین به مودی جلوگیری کند. آموزش تنظیم اظهارنامه مالیاتی در آموزش همین موارد خلاصه می­شود یعنی در دوره­‌های آموزش حسابداری مالیاتی اساتید به تک تک این وظایف و مراحل انجام آن­ها اشاره می‌کنند.

  • اهمیت آموزش حسابداری مالیاتی برای حسابداران

اینکه مدیر بنگاه تجاری و صنعتی یا صاحب کسب­‌وکار وسیع بخواهد برای انجام هریک از امور مالی خود یک حسابدار جداگانه استخدام کند امر معقولی به نظر نمی­رسد و حتی در صورت معقول بودن هم، هرگز فرد مذکور این کار را انجام نمی­دهد و بجای استخدام چند حسابدار ترجیح می­دهد حسابدار ماهر و آموزش دیده در شاخه­‌های مختلف حسابداری را استخدام کند. برای مثال مدیر شرکت بازرگانی ترجیح می­دهد حسابدار بازرگانی و مالی و مالیاتی شرکت یک شخص باشد تا بتواند تمام امور مالی را در کنار هم انجام دهد.

 

حسابداری مالیاتی چیست

 

همانطور که در عناوین قبلی گفته شد حسابداری مالیاتی معمولا با تمام شاخه‌­های این رشته مرتبط می­شود بنابراین به نفع حسابدار است که در کنار آموزش حسابداری پایه دوره آموزش حسابداری مالیاتی را نیز بگذراند تا بدین وسیله بازار کاری خود را رونق دهد و پس از اتمام دوره آموزش و اخذ مدرک بتواند به راحتی مشغول بکار شود.

  • آیا بازار کار حسابدار مالیاتی تنها به شرکت­ها خلاصه می­‌شود؟

بسیاری از افرادی که قصد شرکت در دوره­‌های آموزش حسابداری مالیاتی را دارند پرسش‌­هایی درباره بازار کار این شاخه از حسابداری مطرح می‌­کنند که مهم­ترین پرسش‌­های مطرح شده، همین پرسش است که آیا بازار کار حسابداری مالیاتی تنها در شرکت­ها خلاصه می­شود؟ یا به عبارت بهتر فرد پس از اتمام دوره آموزش حسابداری مالیاتی باید در شرکت­ها و کسب‌­وکارهای وسیع در پی شغل باشد؟

در پاسخ باید گفت بهترین بازار کار برای حسابدار مالیاتی که در یکی دیگر از شاخه‌­های این رشته نیز مهارت داشته باشد، شرکت­ها و کسب‌­وکارهای مرتبط است. اما با این وجود حسابدار مالیاتی می­تواند کارمند دولت شود و در ادارات و سازمان­‌هایی از قبیل سازمان امور مالیاتی مشغول بکار شود و همچنین می­تواند دفتر مشاوره مالیاتی تاسیس کند و اشخاص حقیقی که نیاز به مشاوره مالیاتی دارند را راهنمایی کند.

برای رشته حسابداری در حالت کلی با تمام گرایش­‌ها و شاخه‌­هایش بازار کار فراوان وجود دارد فقط حسابدار باید مهارت کافی در این زمینه داشته باشد تا بتواند پس از یافتن موقعیت شغلی مناسب، از میان متقاضیان موقعیت شغلی آن را بدست آورد و پیروز میدان رقابت شود. در مقاله اظهارنامه مالیاتی و آنچه باید از آن بدانیم بطور کامل این مباحث را بررسی خواهیم کرد



اگر قصد یادگیری حسابداری از پایه تا پیشرفته را دارید با انتخاب پکیج جامع آموزش صفر تا صد حسابداری ویژه بازار کار تمام تکنیک‌ها و مهارت‌های کلیدی که لازم است برای ورود به این حرفه بیاموزید را بصورت یکجا در اختیار شما قرار خواهیم داد.

acc

 

خبرنامه

در حال بررسی اطلاعات...

از عضویت شما در خبرنامه سپاس گزاریم.

مقالات مرتبط Simmilar Blog
۰۲ بهمن ۱۴۰۲
حسابداری چیست و چگونه حسابدار شویم؟

هم اکنون بازار کار حسابداری به شدت نیازمند حسابداران ماهر، با تجربه و مسئول است. چنانچه یک حسابدار ب

۲۰ آبان ۱۴۰۱
آشنایی با هزینه های قابل قبول مالیاتی

به طور کلی، هزینه های قابل قبول مالیاتی مربوط به هزینه هایی است که مبلغ آن ها از درآمد قابل کسر بوده

۰۶ شهریور ۱۴۰۱
حسابداری مالیاتی

حسابداری مالیاتی می‌تواند شبیه یک شمشیر دولبه عمل کند؛ در صورت عدم رعایت صحیح قوانین و مقررات در تسل

پکیج های حسابداری حرفه ای
پکیج های حسابداری حرفه ای
پکیج های حسابداری و مالیاتی
پکیج های حسابداری حرفه ای

x
x