Warning: Creating default object from empty value in /home/accniazc/public_html/wp-content/themes/websima/includes/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
حسابداری بازرگانی چیست و عناصر آن کدامند؟ – حسابداری نیاز
حسابداری نیاز

حسابداری بازرگانی چیست و عناصر آن کدامند؟

هزینه و درآمد در حسابداری

شرکت­های بازرگانی به دلیل گسترده بودن امور مالی خود به یک حسابدار با عنوان حسابداری بازرگانی نیاز دارند تا بتواند تمام حساب­های مالی آن­ها اعم از حساب­های خرید و فروش، و تمام صورت­های مالی آن­ها اعم از میزان سود و زیان و … را سامان دهد و به این وسیله مدیران این شرکت را از نحوه برنامه‌­ریزی در جهت موفقیت، مطلع کند.

بنابراین حسابداری بازرگانی به شاخه‌ه­ایی از حسابداری گفته می­شود که با شرکت­های بازرگانی و تجار در ارتباط باشد و صرفا جهت رسیدگی به امور مالی بنگاه­‌های تجاری و بازرگانی، افرادی را آماده کند. حسابداری شرکت­های بازرگانی دارای ۴ حساب اصلی می­باشد که در آموزش حسابداری بازار کار مفصل آموزش داده می­شوند؛

  • عناصر حسابداری در شرکتهای بازرگانی :

۱) حساب خرید، برگشت از خرید و تخفیفات: به حساب­هایی گفته می­شود که اطلاعات دقیقی از میزان کالاهای خریداری شده را به همراه بهای آن­ها ارائه دهد. برگشت از خرید نیز یک امر طبیعی در شرکت­های بازرگانی است زیرا امکان عدم رضایت مشتری به دلیل وجود عیب در کالا یا هر دلیل دیگری وجود دارد، و در این مواقع مشتری کالا را مرجوع می­کند که مبلغ آن باید در لیست مبالغ بستانکار حساب خرید قرار بگیرد تا در این حساب تغییری ایجاد نکند.

۲) حساب فروش، برگشت از فروش و تخفیفات: حساب فروش در شرکت بازرگانی به اطلاعات محصولات فروخته شده و مبالغ بدست آمده از فروش محصولات می‌گویند. برگشت از فروش نیز دقیقا مشابه حساب بازگشت از خرید است اما در این حساب، کالای خریداری شده مرجوع نمی‌­شود بلکه کالای به فروش رفته مرجوع خواهد شد که این حساب در پایان سال با حساب فروش بسته خواهد شد.


این ویدئو بخشی از آموزش حسابداری بازار کار سرفصل فروش و برگشت از فروش می‌باشد.

acc


۳) حساب هزینه: اگر موسسه‌ای فعالیتش در جهت ارائه خدمات به موسسات و یا اشخاص دیگر است، خرج‌هایی که در راه ارائه خدمات متحمل می‌‌شود را مرکز هزینه می‌‌گویند و اگر موسسه‌ای به کار خرید و فروش کالا اشتغال داشته باشد به منظور تحقق این هدف پرداخت‌هایی انجام می‌‌دهد که این موارد برای این شرکت هزینه می‌‌باشد.

۴) حساب درآمد: در واقع درآمد به پولی گفته می‌شود که یک فرد حقیقی یا یک شرکت در بازه‌ای مشخص از محل ارائه خدمات یا فروش کالا به دست می‌آورد. ممکن است در این خصوص سرمایه‌گذاری شده باشد یا خیر. این درآمد شامل کل هزینه خرید، سود و سایر مسائلی است که در حسابداری با آن سر و کار داریم. درآمد مقدار پولی است که تولیدکنندگان با فروش محصولات یا خدمات خود به دست می‌‌آورند.

هر ۴ حساب مذکور مربوط به شرکت بازرگانی و حسابداری بازرگانی، به محلی برای ثبت و نگهداری نیازمندند که حسابدار بازرگانی باید با علم خود آن­ها را برای ثبت دائمی مرتب کرده و در نرم­افزارهای مناسب از جمله نرم­‌افزار انبارداری ثبت کند. اما شرکت­های بازرگانی علاوه بر حساب­های مالی مذکور، صورت­های مالی نیز دارند که این صورت­های مالی در دو دسته کلی جای می­گیرند؛

  • صورت سود و زیان
  • صورت وضعیت مالی (ترازنامه)

بنابراین حسابدار بازرگانی باید علاوه بر دسته‌بندی و ثبت حساب­‌های مالی، صورت­های مالی را نیز جمع‌­آوری نماید.

  • روشهای حسابداری در شرکتهای بازرگانی کدامند؟

در شرکتهای بازرگانی، خرید و فروش به دو روش ادواری و دائمی انجام می‌پذیرد. در ادامه مقاله سعی داریم با ذکر مثال‌های کاربردی این دو روش را بصورت کامل برای شما توضیح دهیم. این مقاله بخشی از سرفصل‌های آموزش جامع صفر تا صد حسابداری بازار کار می‌باشد.

  • روش ادواری:

در حسابداری به روش ادواری از سرفصل خرید استفاده می شود، یعنی وقتی کالایی را تهیه می کنیم برای ثبت رویداد مالی، حساب خرید را بدهکار می کنیم، با این کار موجودی فیزیکی کالا در همان حساب خرید نهفته است با یک مثال می‌توان این مسئله را بهتر توضیح داد:

مثال : فرض می‌کنیم بصورت نقدی و از حساب بانک تعداد ۱۰۰ دستگاه پرینتر به قیمت هر دستگاه ۵ میلیون ریال خریداری کردیم. ثبت رویداد مالی آن به شرح زیر می‌باشد:

خرید ۵۰۰،۰۰۰،۰۰۰ ریال

             بانک ۵۰۰،۰۰۰،۰۰۰ ریال

درواقع با این ثبت رویداد مالی و استفاده از سرفصل حساب خرید موجودی ۱۰۰ دستگاه پرینتر داخل همین حساب خواهد بود. حالا فرض کنیم که از این تعداد ۱۰۰ دستگاه پرینتر ، تعداد ۲۷ دستگاه به فروش رسیده ، با توجه به اینکه با استفاده از روش ادواری در طی دوره مالی و تا پایان سال مالی نمی توان حساب خرید را بستانکار کرد، برای بدست آوردن مانده موجودی از فرمول زیر استفاده می‌شود:

موجودی ابتدای دوره  ۰

بعلاوه خرید خالص طی دوره ۵۰۰،۰۰۰،۰۰۰ ریال

———————————————-

موجودی آماده برای فروش ۱۰۰ دستگاه ۵۰۰،۰۰۰،۰۰۰ ریال

منهای موجودی پایان دوره ۷۳ دستگاه ۳۶۵،۰۰۰،۰۰۰ ریال

———————————————–

بهای تمام شده کالای فروش رفته ۲۷ دستگاه ۱۳۵،۰۰۰،۰۰۰ ریال

در روش ادواری ثبت لازم در پایان سال برای انتقال مانده موجودی از حساب خرید به حساب موجودی کالا پایان دوره بشرح زیر است:

موجودی کالا پایان دوره ۳۶۵،۰۰۰،۰۰۰ ریال

                                     خرید ۳۶۵،۰۰۰،۰۰۰ ریال

در واقع با ثبت مزبور موجودی باقی مانده از حساب خرید کسر و به حساب موجودی کالا منتقل می شود و مانده حساب خرید به حساب سود(زیان) بسته خواهد شد، مجددا تاکید می شود ثبت فوق فقط در پایان سال و هنگام بستن حسابهای موقت صورت می پذیرد.

 

روش دائمی و ادواری در حسابداری شرکتهای بازرگانی
  • روش دائمی:

در حسابداری به روش دائمی از سرفصل موجودی کالا بجای سرفصل خرید استفاده می‌شود ،یعنی وقتی کالایی را تهیه می‌کنیم برای ثبت رویداد مالی، حساب موجودی کالا را بدهکار می‌کنیم و با این کار دائما موجودی کالا رصد می شود. در روش دائمی هنگام ثبت فروش کالا یک ثبت دیگر نیز لازم است با یک مثال میتوان این مسئله را بهتر توضیح داد:

مثال : فرض می کنیم مثال قبلی را بخواهیم به روش دائمی نشان دهیم ثبت رویداد خرید کالا بشرح زیر خواهد بود 

موجودی کالا ۵۰۰،۰۰۰،۰۰۰ ریال

                    بانک ۵۰۰،۰۰۰،۰۰۰ ریال

حالا می خواهیم فروش ۲۷ دستگاه پرینتر را به روش دائمی نشان دهیم ، هر دستگاه پرینتر با قیمت ۶،۰۰۰،۰۰۰ ریال به فروش رسیده

بانک ۱۶۲،۰۰۰،۰۰۰ ریال

                  فروش ۱۶۲،۰۰۰،۰۰۰ ریال

بهای تمام شده کالای فروش رفته ۱۳۵،۰۰۰،۰۰۰ ریال 

                                             موجودی کالا  ۱۳۵،۰۰۰،۰۰۰ ریال

مهم: در روش دائمی با استفاده از ثبت همزمان فوق در هنگام فروش، مانده موجودی کالا همیشه مشخص خواهد بود و بر خلاف روش ادواری نیازی به استفاده از فرمول و ثبت پایان دوره نیست.

  • حسابدار بازرگانی چه وظایفی دارد؟

به طور کلی تمام حسابداران در هر شاخه‌­ای از این رشته که مشغول به فعالیت باشند، وظایف نسبتا یکسانی دارند زیرا پایه‌­ی اصول حسابداری یک چیز است. اما همانطور که می­دانید آموزش حسابداری تنها در امور پایه خلاصه نمی­‌شود و شخص حسابدار باید موارد تخصصی­‌تر را نیز بیاموزد تا بتواند وارد بازار کار شود.

همین آموزش‌­های تخصصی باعث ایجاد تفاوت هر چند اندک در شاخه‌های مختلف حسابداری و وظایف حسابداران می‌­شود. پس در حالت کلی حسابدار بازرگانی وظایف زیر را برعهده دارد:

  • ثبت حساب­های مالی موقت و دائم

اولین و مهم­ترین وظیفه حسابدار بازرگانی ثبت حساب­‌های مالی شرکت بازرگانی است که هر ۴ حساب را در بالا بررسی کردیم.

  • تهیه گزارش از صورت­های مالی

این مورد یک وظیفه عمومی برای تمام حسابداران است زیرا پایه­‌ترین وظیفه هر حسابدار تهیه گزارشات و صورت­های مالی می­‌باشد، تفاوتی ندارد حسابداری مالی باشد یا بازرگانی یا … اما تهیه گزارش از صورت­های مالی بازرگانی زیرمجموعه­‌های تخصصی­‌تری دارد:

  • محاسبه سود و زیان و تهیه گزارش از آن­ها

این مورد در زیرمجموعه صورت­های مالی قرار می­گیرد اما می­توان گفت کمی تخصصی است زیرا چنین عملیاتی تنها در شرکت­ها اتفاق می­افتد و تمام کسب­‌وکارها نیاز به چنین گزارشی ندارند.

  • تنظیم ترازنامه مالیاتی

تنظیم ترازنامه مالیاتی یکی از مهم­ترین وظایف حسابداران بازرگانی و تعدادی از حسابداران دیگر است که باید با دقت و توجه فراوان انجام گیرد زیرا در صورت وجود مشکل در تکمیل آن، ممکن است کل شرکت یا حسابدار دچار مشکل شوند.


نمونه ترازنامه یک شرکت
  • تهیه صورت حساب نقدینگی و گردش آن

مدیران سایر قسمت­های یک بنگاه اقتصادی در ابتدای کار باید از میزان نقدینگی آگاه باشند تا بتوانند بر حسب میزان نقدینگی برای امور آتی برنامه­‌ریزی کنند به همین خاطر حسابدار بازرگانی باید از تمام نقدینگی و گردش آن به صورت ماهانه یا فصلی و سالانه گزارش تهیه کند.

علاوه بر این گزارش تهیه شده از نقدینگی باید گواهی روشن برای ریز مخارج نیز باشد به ­طوری که هر فرد با بررسی آن متوجه شود در ابتدای کار میزان نقدینگی به چه میزان بوده و این نقدینگی در چه راه‌­هایی خرج شده و اکنون به چه میزان است.

  • محاسبه میزان بهای تمام شده

باتوجه به اینکه بازرگان و شرکت بازرگانی به شخص یا شرکت فعال در عرصه واردات و صادرات صدق می­کند، و تنها اشیاء و محصولات هستند که قابلیت وارد و صادر شدن دارند، حسابدار بازرگانی باید قیمت و بهای نهایی محصولات را پس از وارد کردن به داخل کشور و یا پیش از صادر کردن آن­ها به خارج از کشور محاسبه کرده و به مدیران سایر بخش­ها اطلاع دهد. میزان بهای تمام شده یک کالا از انجام عملیات ریاضی بر روی قیمت اصلی کالا و هزینه حمل و نقل آن بدست می­آید.

  • دسته بندی حساب­های اصلی و فرعی

به دسته‌بندی حساب­های اصلی و فرعی کدینگ حسابداری می­‌گویند که نیاز به انجام عملیات خاصی دارد. کدینگ حسابداری بازرگانی از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا باید بر طبق استانداردهای جهانی انجام شود. در آموزش حسابداری بازار کار بصورت تخصصی به آموزش دقیق طراحی آن و همراه با جزئیات مسائل مرتبط پرداخته می­شود تا حسابدار به راحتی بتواند الفبای طراحی کدینگ حسابداری را بیاموزد.



اگر قصد یادگیری حسابداری از پایه تا پیشرفته را دارید با انتخاب پکیج جامع آموزش صفر تا صد حسابداری ویژه بازار کار تمام تکنیک‌ها و مهارت‌های کلیدی که لازم است برای ورود به این حرفه بیاموزید را بصورت یکجا در اختیار شما قرار خواهیم داد.

acc

 

خبرنامه

در حال بررسی اطلاعات...

از عضویت شما در خبرنامه سپاس گزاریم.

مقالات مرتبط Simmilar Blog
۰۲ بهمن ۱۴۰۲
حسابداری چیست و چگونه حسابدار شویم؟

هم اکنون بازار کار حسابداری به شدت نیازمند حسابداران ماهر، با تجربه و مسئول است. چنانچه یک حسابدار ب

۱۱ شهریور ۱۴۰۱
درآمد زایی از حسابداری

اولین هدف از راه اندازی هر کسب و کاری بدون شک کسب درآمد است و با توجه به پررنگ تر شدن مباحث مالیاتی،

۲۰ خرداد ۱۴۰۱
چالشهای حسابداری

حسابداری به یکی از مشاغل مورد علاقه بسیاری از افراد در جامعه به شمار می‌رود و باید گفت که بازار کار

پکیج های حسابداری حرفه ای
پکیج های حسابداری مقدماتی
پکیج های حسابداری حرفه ای
پکیج های حسابداری و مالیاتی

x
x