هم اکنون بازار کار حسابداری به شدت نیازمند حسابداران ماهر، با تجربه و مسئول است. چنانچه یک حسابدار ب
دفاتر مالیاتی مهمترین ابزار تشخیص درآمد واحدهای تجاری و محاسبه مالیات است که توسط مودی به سازمان امور مالیاتی ارائه می شود. واحد مالیاتی با دریافت اظهارنامه، در زمینه رسیدگی دفاتر مالیاتی به فعالیت تخصصی می پردازد. کارشناس مالیاتی یا کارشناس ارشد مالیاتی، با توجه به بند ۲ ماده ۹۷ قانون مالیات مستقیم، دفاتر مالیاتی را بررسی کرده و در صورت مشاهده ایراد یا اشکال، نسبت به رد دفاتر مالیاتی یا علی الراس اقدام خواهد نمود .
دفاتر مالیاتی، به دفاتری گفته می شود که تاجران به استثنای کسبه جزء، مکلف به داشتن آن می باشد. با توجه به قانون تجارت، انواع دفاتر مالیاتی تعریف و مشخص می شود. دفاتر قانونی با توجه به قانون مالیاتهای مستقیم، شامل دفتر روزنامه و دفتر کل می باشد.
زمانی دفاتر مالیاتی اعتبار خواهند داشت که طبق مقررات قانون مالیات های مستقیم، تنظیم و تحریر و نگهداری شوند. البته دفتر روزنامه و دفتر کل جزو دفاتر اصلی محسوب شده و سایر دفاتر جزو دفاتر فرعی می باشند، دفتر روزنامه و دفتر کل بایستی دارای پلمپ و برچسب رسمی از مراجع قانونی مانند اداره ثبت شرکتها باشند در غیر اینصورت مورد قبول نبوده و همین مسئله باعث رد دفاتر و محاسبه علی الراس برای مودی مالیاتی اعم از شخص حقیقی و حقوقی می شود.
برای تهیه دفاتر سال بعد باید نهایتا” از نیمه دوم سال جاری اقدام نمود و درخواست اظهارنامه پلمپ دفاتر بصورت فرمهای قابل پرینت دریافت و پس از تکمیل، مهر و امضاء شده و به همراه مدارک مورد نیاز به اداره ثبت شرکتها ارسال گردد. اداره ثبت شرکتها پس از بررسی فرمها و مدارک مورد نیاز پیوست، دفاتر روزنامه و کل را پلمپ نموده و برچسب میزند و به نشانی مودی از طریق پست ارسال می نماید.
دفتر روزنامه، دفتری برای ثبت مطالبات، داد و ستد تجارتی، معاملات، اوراق تجارتی، خرید و فروش، ظهرنویسی، واردات و صادرات با توجه به اسم و هزینه های مربوط به هر کدام، توسط تاجران می باشد. دفتر روزنامه یکی از اسناد مهم پلمپ شده است که شرکت ها جهت تنظیم صورت های مالی در سال به آن نیازمند هستند.
نحوه درج در دفتر روزنامه با توجه به تاریخ وقوع می باشد. دفتر روزنامه جزو دفتر اصلی شرکت محسوب میشود، این دفتر جهت ارائه به اداره مالیات و سازمان حسابرسی بیمه و سایر مراجع ذیصلاح باید حتما” دارای برچسب و پلمپ قانونی باشد تا به محتویات داخل آن وجاهت رسیدگی دهد، چنانچه این مسئله از سوی مودی مالیاتی رعایت نشود گویی از اول دفتر را ارائه نداده و مشمول بنده ۲ قانون می باشد و تمامی درآمد حاصل در سال فعالیت موردرسیدگی با ضریب علی الراس محاسبه و مطالبه می شود.
دفتر کل، دفتری جهت ثبت خلاصه کلیه معاملات از دفتر روزنامه در صفحات مخصوص، حداقل هفته ای یک مرتبه توسط تاجران می باشد. طبق ماده هشتم قانون تجارت، لازم و ضروری است صاحبان کسب و کار، معاملات خود را هفته ای یک بار از دفاتر روزنامه استخراج نمایند.
نحوه درج در دفتر کل، به ترتیب تاریخ وقوع می باشد که توسط تاجر نوشته می شود. دفترکل بعنوان دفتر اصلی محسوب می شود و همانند دفتر روزنامه باید حتما دارای برچسب و پلمپ رسمی باشد درغیر اینصورت برای ذیصلاح رسیدگی مانند اداره دارایی مورد قبول نبوده و باعث رد آن خواهد شد، برچسب الصاق شده به صفحه اول و آخر دفتر کل حاوی مشخصات هویتی اشخاص حقیقی و یا حقوقی می باشد و مهمتر از آن شماره و تاریخ دفتر ثبت شده است که حتما باید برای یکسال مالی مورد تقاضا قابل استفاده باشد .
دفتر دارایی، مربوط به ثبت و امضاء اطلاعات مربوط به دارایی منقول و غیر منقول و مطالبات سال گذشته در پانزدهم فروردین هر سال توسط تاجران می باشد. طبق ماده ۹ قانون تجارت، لازم است سالانه، تجار به صورت جامع، کلیه دارایی های خود را در دفتر دارایی ثبت و ضبط نمایند. کارکرد دفتر دارایی، با توجه به وجود ترازنامه ها، کمتر از قبل شده است.
رد دفاتر مالیاتی، به معنای عبور از خطوط قرمز سازمان امور مالیاتی است که موجب تحمیل خسارات سنگین جرایم مالیاتی می شود. بسیاری از مودیان با عدم رعایت قوانین مربوط به دفاتر مالیاتی، موجب رد دفاتر مالیاتی می شوند که گاهاً این فرآیند به صورت عمدی در دستور کار قرار می گیرد. به عبارتی هر زمان که کارشناسان مالیاتی، دفاتر قانونی را به دلیل عدم انطباق یا رعایت نکات و موارد قانونی تأیید نکند، اصطلاحاً گفته می شود دفاتر مالیاتی رد شده است.
با توجه به تبصره ۲ ماده ۹۵ قانون مالیات های مستقیم، دلایل رد شدن دفاتر مالیاتی به شرح زیر می باشد:
مفهوم علی الراس شدن به این صورت است که اداره دارائی به دلایل مختلف، قادر بر محاسبه مالیات مجموعه ای که مالیات به آن تعلق گرفته است نباشد. بنابراین اداره دارائی وارد عمل شده و دفاتر شرکت را در صورت ارائه رد کرده، سپس مالیات شرکت را محاسبه می نماید. به این معنی دفاتر شرکت ها علی الراس می شوند.
با توجه به ماده ۹۷ قانون مالیات مستقیم، عوامل و دلایلی موجب علی الراش شدن دفاتر مالیاتی می گردد. از جمله این عوامل، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
محاسبه مالیات علی الراس، پس از تشخیص علی الراس بودن مدارک تجاری توسط کارشناس مربوطه صورت می گیرد. تعیین قرائن مربوطه با بازبینی و کسب اطلاعات لازم از منابع دولتی و غیر دولتی مشخص می شود.
از نکاتی که کارمند امور مالیاتی به آنها دقت و توجه می کند، نوع فعالیت مودی مالیات می باشد. در مراحل بعدی، بازرس مالیاتی، با توجه به ضرایب تعیین شده در دفترچه ضریب مالیاتی، درآمد مربوط به مالیات را محاسبه و به سازمان امور مالیاتی ابلاغ می کند.
معمولاً ضرایب مالیاتی، هر ساله به سازمان های مالیاتی اعلام می گردد. ضرایب مالیاتی، تحت عنوان دفترچه ضرایب مالیاتی ارائه می شود. مندرجات دفترچه ضرایب مالیاتی، شامل درصدهای مربوط به ارزیابی درآمد و مالیات متناسب با فعالیت های اقتصادی می باشد.
اگر قصد یادگیری حسابداری از پایه تا پیشرفته را دارید با انتخاب پکیج جامع آموزش صفر تا صد حسابداری ویژه بازار کار تمام تکنیکها و مهارتهای کلیدی که لازم است برای ورود به این حرفه بیاموزید را بصورت یکجا در اختیار شما قرار خواهیم داد.
.
هم اکنون بازار کار حسابداری به شدت نیازمند حسابداران ماهر، با تجربه و مسئول است. چنانچه یک حسابدار ب
در سالهای گذشته دفترچه اظهارنامه به طور فیزیکی چاپ میشد و در اختیار مؤدیان قرار میگرفت و آنها می
حسابداری مالیاتی میتواند شبیه یک شمشیر دولبه عمل کند؛ در صورت عدم رعایت صحیح قوانین و مقررات در تسل