حسابداری نیاز

حسابداری بهای تمام شده چیست؟

بهای تمام شده چیست

حسابداری بهای تمام‌شده که در زبان انگلیسی تحت عنوان (Cost Accounting) شناخته می‌شود، یکی از شاخه‌ های بسیار پرکاربرد حسابداری است که رابطه بسیار نزدیکی با حسابداری مدیریت دارد. رابطه این دو تا حدی نزدیک است که گاهاً حسابداری بهای تمام‌شده را شکلی از حسابداری مدیریت می‌دانند.

حسابداران فعال در این شاخه، ارزیابی هزینه‌های متغیرِ مراحل مختلف تولید و تلفیق آنها با هزینه‌های ثابتی مانند هزینه اجاره را بر عهده دارند. به طوری که در نهایت باید هزینه کلی تولید یک محصول یا ارائه یک خدمت را با شاخص‌های مختلفی محاسبه کنند. این دقیقاً همان چیزی است که متقاضیان در آموزش حسابداری بهای تمام‌شده می‌آموزند.

  • اهمیت یادگیری حسابداری بهای تمام‌شده

یکی دیگر از حوزه‌ های بسیار پرکاربرد در حسابداری، مربوط به حسابداری بهای تمام‌شده است. افراد آگاه نسبت به اصول و قواعد حاضر در قالب حسابداری بهای تمام‌شده، شانس بسیار بالایی برای حضور موفق در بازار کار دارند. بسیاری سازمان‌ها، شرکت‌ها و حتی واحدهای تولیدی و صنعتی، علاقمند به همکاری با چنین افرادی هستند. نباید فراموش کرد حسابداری بهای تمام‌شده رابطه نزدیکی با مکانیسم اداره سازمان‌ها و واحدهای تولیدی داشته و از این جهت بشدت از سوی کارفرمایان و مدیران مورد استقبال است.


این ویدئو بخشی از ۵۰ ساعت آموزش صفر تا صد حسابداری بازار کار، سرفصل حسابداری صنعتی می‌باشد.

acc

  • دلایل اهمیت حسابداری بهای تمام شده

اهمیت حسابداری بهای تمام‌شده، در کاربرد و اهمیت خود این شاخه از حسابداری نهفته است. به‌ عبارتی با درک علل اهمیت و کاربرد این شاخه می‌توان به‌سادگی درک کرد که چرا حسابداری بهای تمام‌شده اینقدر اهمیت دارد :

الف : حسابداری بهای تمام‌شده به شکل داخلی و از سوی مدیریت به منظور اتخاذ تصمیمات اقتصادی آگاهانه به کار گرفته می‌شود. می‌توان گفت به‌نوعی درک مدیریت یک مجموعه از جوانب اقتصادی یک پروژه، از طریق اصول و قواعد حسابداری بهای تمام‌شده ممکن می‌شود. پس ضعف در این بخش به معنی تصمیم‌گیری‌های نادرست و پرریسک است.

ب : برخلاف حسابداری مالی یا (Financial Accounting)، حسابداری بهای تمام‌شده درگیر با قواعد بسته و چارچوب‌های جامد نبوده و بیشتر درگیر با خلاقیت‌های حسابداران است. به نحوی که متقاضیان فعالیت و یادگیری در این حوزه، باید در طول یادگیری حسابداری بهای تمام‌شده، به منظور برآورده کردن نیازهای تیم مدیریت، روش‌های خلاقانه و منعطفی را فرا گیرند. دستیابی به این سطح از توانایی بدون بهره‌مندی از یک آموزش حسابداری مدون و کاربردی ممکن نیست.

ج : حسابداری بهای تمام‌شده شاید بسیار تخصصی بوده و از قواعد پیشرفته‌ای استفاده کند اما حیطه کاری آن به هیچ عنوان بسته و محدود به یک حیطه خاص نیست. حسابداران متخصص در بهای تمام‌شده تمام انواع هزینه‌ها را شناسایی کرده و توانایی تئوریزه کردن و معیاربندی آن‌ها را دارند. از این رو در قریب به اتفاق پروژه‌های کلان یا خرد، حضور فعالی دارند.

  • در آموزش بهای تمام‌شده چه مهارت‌هایی می‌آموزید؟

افراد متقاضی برای یادگیری حسابداری بهای تمام‌شده، باید برخی مهارت‌های اختصاصی و ویژه این حوزه را بیاموزند. به طوری که بدون یادگیری این قواعد در عمل، فاقد توانایی لازم برای حضور در فضای کسب‌وکار هستند. هرچند تعداد این مهارت‌ها بالا بوده و پرداختن به جزئیات همه آن‌ها در حوصله متن نیست اما اجازه دهید تا در یک نگاه کلی به اصلی‌ترین مهارت‌های موجود در طول آموزش حسابداری بهای تمام‌شده بپردازیم.

اول : ابداع و به کار بستن مکانیسم‌های کنترل هزینه و نظارت بر جریان سرمایه و پول نقد، به نحوی که به طور عملی ریز جزئیات هزینه‌کرد هر پروژه خرد و کلان قابل بررسی باشد. این یک مهارت بسیار کلیدی و پایه‌ای در این حوزه است.

دوم : توانایی ارزیابی سریع، دقیق و کارآمد موجودی‌های یک پروژه به نحوی که همواره دید روشنی نسبت به منابع موجود و حتی منابع آتی وجود داشته باشد.

سوم : ارائه طرح‌واره‌ها و تصاویر شفافی از آینده مالی پروژه‌ها به نحوی که کارفرمایان، پیمانکاران و مشاوران پروژه بتوانند نقطه نهایی مسیر احتمالی خود را مشاهده کنند. به‌علاوه باید بتوانید انعکاس تغییر هر فاکتور و کمیت را نیز در نتیجه نهایی بررسی کرده و به زبان ساده بیان کنید.

 

لزوم حسابداری بهای تمام شده

 

چهارم : توانایی ارائه راهکار به منظور کنترل حداکثری هزینه‌ها و سوق دادن پروژه به سمت اهداف از پیش تعیین‌شده؛ به نحوی که تیم مدیریت بتوانند از تصمیمات مشاوره‌ای شخص بهره‌مند شوند.

پنجم : توانایی تفکیک، تشریح و ثبت انواع و اقسام هزینه‌ها به نحوی که هیچ هزینه‌ای در پروژه، خارج از دید شما نباشد. این‌ها تنها بخشی از مهارت‌هایی هستند که یادگیری آن‌ها در طول آموزش حسابداری بهای تمام‌شده الزامی است. در آموزش حسابداری بهای تمام‌شده، تمام مهارت‌های لازم برای بررسی و تحلیل هزینه‌ها را می‌آموزید چرا جامع بودن آموزش حسابداری بهای تمام‌شده اهمیت دارد؟

در هر حال جامع بودن، یکی از ویژگی‌های کلیدی برای یک آموزش حسابداری است. اما در مورد حسابداری بهای تمام‌شده این حساسیت و اهمیت دوچندان است. باید یادآوری کرد که این شاخه در حوزه‌ها و حیطه‌های بسیار متعددی فعال است و از این رو طبیعی است که دایره پوشش مطالب آن گسترده‌تر باشد. در واقع حسابداری بهای تمام‌شده، روش‌ها، سبک‌ها و راهکارهای بسیار گوناگونی دارد. از جمله:

  • روش حسابداری پروژه
  • روش حسابداری محیطی
  • روش حسابداری بهای استاندارد
  • روش حسابداری عملیاتی (Throughput Accounting)
  • روش حسابداری استفاده منابع
  • روش حسابداری و هزینه‌یابی لایف سایکل و هزینه‌یابی فعالیت‌محور

همانطور با نگاهی به این موارد پیداست، در شاخه حسابداری بهای تمام‌شده چندین راهکار، مکانیسم و روش متفاوت وجود دارد. لذا باید در آموزش حسابداری بهای تمام‌شده اغلب این موارد پوشش داده شوند. از سوی دیگر نیز البته نباید شخص درگیر با اطلاعات و مهارت‌های غیرکاربردی شود. این بدان معناست که در آموزش حسابداری بهای تمام‌شده، جامع بودن مطالب در عین کاربردی بودن آن‌ها بسیار مهم است و برای این کار نمی‌توان به هر مؤسسه، نهاد یا آموزشگاهی اعتماد کرد.



اگر قصد یادگیری حسابداری از پایه تا پیشرفته را دارید با انتخاب پکیج جامع آموزش صفر تا صد حسابداری ویژه بازار کار تمام تکنیک‌ها و مهارت‌های کلیدی که لازم است برای ورود به این حرفه بیاموزید را بصورت یکجا در اختیار شما قرار خواهیم داد.

acc

 

خبرنامه

در حال بررسی اطلاعات...

از عضویت شما در خبرنامه سپاس گزاریم.

مقالات مرتبط Simmilar Blog
۰۲ بهمن ۱۴۰۲
حسابداری چیست و چگونه حسابدار شویم؟

هم اکنون بازار کار حسابداری به شدت نیازمند حسابداران ماهر، با تجربه و مسئول است. چنانچه یک حسابدار ب

۰۱ آذر ۱۴۰۱
لزوم آموزش حسابداری بهای تمام شده

بر همه واضح است که هر کسب‌وکاری فارغ از نوع فعالیت، اندازه و مقیاسی که در آن فعالیت می‌کند، برای مدی

۲۴ آبان ۱۴۰۱
کاربرد نرم‌ افزار اکسل در حسابداری

امروزه، کسب و کارها در هر نوع و اندازه‌ای که باشند، فشار بسیاری را برای بهبود شرایط مالی با کاهش هزی

پکیج های حسابداری حرفه ای
پکیج های حسابداری مقدماتی
پکیج های حسابداری حرفه ای
پکیج های حسابداری حرفه ای

x
x